top of page

KORONER ARTER

HASTALIKLARI TEDAVİSİ

doç1.png
pngegg.png

Koroner Bypass
Kalpten vücuda kanın taşınması Aort adı verilen ana damar aracılığı ile yapılır. Aort damarının ilk verdiği dal, kalbin kendisini besleyen koroner arterdir.  Sağ ve sol olmak üzere iki arter bulunur ve bu arterler kalbin beslenmesinden sorumludur.

Koroner Bypass Nedir?
Kalbin beslenmesini sağlayan koroner arterlerde daralma ya da tıkanıklık olduğunda kalp, yeterince beslenemez ve normal fonksiyonlarını yerine getirememeye başlar ve kişide, göğüs ağrısı, yorgunluk, nefeste daralma gibi şikayetler başlar. Damar darlığının derecesine bağlı olmak üzere, ileri düzey kalp dokusunun beslenmesindeki bozulmalar kalp krizi (miyokard enfarktüsü) gibi ölümcül sonuçlara neden olur. 
Koroner bypass ameliyatı, kalbi besleyen atardamarların tıkanması nedeniyle yapılan cerrahi müdahaledir. Bypass işlemi için alındıkları yerde fonksiyon kaybına neden olmadan hastanın sadece kendisinden alınan bacak toplardamarı, ön kol atardamarı, göğüs arteri gibi damarları kullanılır ve bu damarlar hazırlanıp hasta bölgeye nakledilerek kan dolaşımı tekrar sağlanır. 

Koroner bypass ameliyatı iki biçimde yapılabilir:
· Durdurulmuş kalpte bypass: Kalp tamamen durdurulup vücuttaki dolaşım bir kalp-akciğer makinesi ile sürdürülürken damarlara bypass işlemi yapılmaktadır. Kalp-akciğer makinesi, ameliyat esnasında hastanın akciğerlerinin ve kalbinin görevlerini üstlenerek beyin ve diğer hayati organlara kan pompalanmasını sağlar. Cerrahın konforu açısından en iyi tekniktir.
· Çalışan kalpte bypass: Kalp durdurulmadan ve kalp-akciğer makinesine ihtiyaç duyulmaksızın ameliyat yapılır. Çalışan kalpte koroner bypass operasyonunda enfeksiyon riski çok daha düşüktür, hastanın kendine gelmesi ve taburculuğu daha çabuk olur. Ancak her hastada uygulanabilirliği olmayan bir yöntemdir ve seçilmiş ve durumu uygun hastalarda kullanılan bir tekniktir.
Vakanın türüne göre tercih edilen bu yöntemlere ek olarak operasyon açık ya da endoskopik yöntem olarak tanımlanan kapalı cerrahi metoduyla da yapılabilir. 

Bypass Kimlere Yapılır?
· Birden fazla damar hastalığı,
· Birden fazla koroner damarın ameliyatsız (balon ve stentleme) yöntemle açılamaması,
· Kalp kapak operasyonu gerektiren durumlar,
· Bir ya da birden fazla damarın ameliyatsız yöntemle açılmasına rağmen tekrar tıkanması,
· Ameliyat gerektiren başka bir kalp rahatsızlığının olması halinde koroner bypass ameliyatı tercih edilir.

seffafpng.png
bottom of page